شنبه , دسامبر 3 2022

مضرات پونه چیست و چه کسانی نباید پونه استفاده کنند؟

در این مطلب از مضرات پونه خواهیم گفت اما پیش از آن از خواص و مصلحات آن خواهیم گفت و اینکه به چه صورت استفاده شود بهتر است ، با ما همراه شوید .

پونه یکی از سبزی‌های پرخاصیت است که هم به شکل تازه در سبزی خوردن و تهیه غذا و هم به صورت سبزی خشک و به عنوان ادویه مصرف می‌شود. دمنوش پونه نیز خاصیت درمانی زیادی داشته در طب سنتی برای درمان زکام و گلودرد، برطرف کردن نفخ شکم و کاهش اختلالات قاعدگی توصیه می‌شود. با ما همراه باشید تا با طبع پونه، مصلحات، خواص و نحوه مصرف آن آشنا شوید.

مضرات پونه چیست و چه کسانی نباید پونه استفاده کنند؟

طبع پونه چیست و مصلح آن چه موادی است؟

طبع پونه گرم و خشک است. گروه مواد غذایی با طبع گرم و خشک، صفرا ساز هستند و موجب گرمی و انرژی در بدن می‌شوند، از همین رو برخی از مردم از آن به عنوان یک محرک و خنثی کنندۀ ضعف بدن استفاده می‌کنند.
در کتب طب سنتی از رب مورد، سرکه و آرد بلوط به عنوان مصلح برای سبزی پونه به شکل تازه، و از کتیرا به عنوان مصلح برای ادویه پونه نام برده شده است.

منظور از مصلح یک نوعی ماده غذایی یا یک گیاه دارویی است که خوردن آن همراه با آن غذا، باعث تعدیل و اصلاح عوارض جانبی آن غذا خواهد داشت و همچنین به هضم بهتر آن ماده غذایی کمک کرده، خواص و جذب آن را در بدن مضاعف خواهد کرد.

خواص پونه چیست؟

برگ پونه بخش مورد استفاده این گیاه پر خاصیت است که روغن‌های فرار خصوصا منوترپن‌ها، تانن‌ها و فلاونوئید از مهمترین ترکیبات تشکیل دهنده آن هستند.
مهمترین خواص درمانی پونه در طب سنتی به شرح زیر است:

درمان سرماخوردگی

در طب سنتی از دمنوش پونه برای پیشگیری و درمان سرماخوردگی، زکام، سردرد و گلو درد استفاده می‌شود. دمنوش پونه، به دلیل وجود منتول در آن به عنوان داروی خلط آور و احتقان آور محسوب میشود. همچنین از دیگر خواص پونه برای کمک به درمان سرماخوردگی، رفع ترشحات انباشته شده در ریه است و استفاده از آن برای درمان بیماری‌های برونشیت و سینه پهلو توصیه میشود.

رفع نفخ شکم و بهبود مشکلات گوارشی

گیاه دارویی پونه، در برطرف کردن مشکلات و ناراحتی‏های گوارشی موثر است، از ترش کردن معده و نفخ شکم جلوگیری میکند، عملکرد روده را تحریک کرده، ضد باکتری است، در جلوگیری از استفراغ، ضعف معده و سوء هاضمه و برطرف کردن سکسکه مفید است. همچنین به دلیل طبع پونه که گرم و خشک است، استفاده از آن، ترشح صفرا که به هضم چربی‌ها کمک میکند، را افزایش میدهد.

مضرات پونه چیست و چه کسانی نباید پونه استفاده کنند؟

دور کردن حشرات

خوردن پونه و استفاده از ضماد آن در محل گزیدیگی حشرات به عنوان پادزهر عمل می‌کند، همچنین دود کردن برگ پونه در دور کردن حشرات موثر است. پونۀ بیابانی داروی نیش کژدم است و جوشانده این سبزی، پادزهر دندان درندگان است.

تسکین درد عضلات و مفاصل

طبع پونه گرم است و تهیه روغن آن نیز به دلیل طبع گرم و خاصیت بی حس کننده‌ای که دارد برای تسکین درد عضلات، درد سیاتیک و درد مفاصل مفید است همچنین به دلیل خاصیت قابض، پونه درمان خوبی برای بیماری روماتیسم مفصلی و آرتریت می‌باشد.

رفع اختلالات قاعدگی

عرق پونه، پونه تازه و خشک از گیاهان قاعده آور است و یکی از بهترین گیاهان دارویی برای درمان بی نظمی قاعدگی بوده و به کاهش درد قاعدگی در زنان کمک می‌کند.

بهترین طریقه مصرف پونه

بهترین طریقه مصرف پونه برای درمان بیماری‌ها تهیه دمنوش پونه است. به این منظور به مقدار یک قاشق غذاخوری سرخالی از پونه تازه یا یک قاشق چایخوری پونه خشک شده را با یک لیوان آب جوش در قوری چینی و روی حرارت ملایم، به مدت ۱۰ دقیقه دم کنید و روزانه ۲ تا ۳ بار این دمنوش پونه را میل کنید.

  • همچنین می‌توانید برای رفع سردی ماست و دوغ، از پونه خشک یا تازه استفاده کنید.

مضرات پونه چیست و چه کسانی نباید پونه استفاده کنند؟

مضرات پونه چیست ؟

زیاده روی در مصرف پونه باعث افزایش سردرد، فشار خون و تپش قلب خواهد شد.

همچنین به عقیده متخصصان اگر بیش از حد خورده شود می‌تواند موجب تشنج شده و برای معده و کلیه مشکلات جبران ناپذیری ایجاد کند.

گفته می شود که مصرف پونه خشک و تازه و یا دمنوش پونه در مقادیر کم و با مشورت پزشک برای زنان در دوران بارداری مفید است اما روغن پونه به دلیل مقادیر بالای پولگون باعث انقباض رحم شده و با افزایش جریان قاعدگی خطر سقط جنین در زنان باردار را افزایش می دهد پس بهتر است زنان در دوران بارداری از مصرف روغن پونه اجتناب کنند.

گفته می شود به دلیل سمی بودن روغن پونه، این گیاه برای نوزادان و کودکان مضر بوده و بهتر است از آن استفاده نشود.

سبزی پونه تازه و خشک دارای خواص ضد عفونی کننده و سم زدایی بوده و برای درمان بیماری های کلیوی و کبد مفید است اما افراد مبتلا به بیماری های عفونت کلیه یا کبد چرب بهتر است از مصرف روغن پونه خودداری کنند چون پولگون موجود در آن ممکن است علائم بیماری را تشدید کند.

مصرف پونه در برخی افراد باعث ایجاد آلرژی و حساسیت می شود که با علائمی مانند درد شکم، حالت تهوع، استفراغ، مشکلات بلع، تب، لرز، اسپاسم عضلانی، نارسایی اندام، افزایش ضربان قلب و تغییرات نامنظم فشار خون مشخص می شود.

هر چند فواید درمانی و خواص عرق پونه بسیار گسترده است، اما استفاده از آن برای زنان باردار بایستی با احتیاط باشد، چرا که می تواند ماهیچه های رحم را منقبض کرده و سبب سقط جنین شود.

زیاده روی در مصرف عرق پونه، باعث تشدید سردرد شده، فشار خون و پمپاژ قلب را شدت می بخشد. همچنین استفاده بیش از حد آن موجب تشنج شده و برای معده و کلیه مضر است و باعث مسمومیت می شود.

عرق پونه به دلیل دارا بودن متانول، در طولانی مدت، باعث تضعیف کبد، التهاب کبدی و کبد چرب خواهد شد.

ونه هرگز نباید توسط زنان باردار یا مادران شیرده استفاده شود.

این گیاه می‌تواند باعث انقباضات رحم و افزایش جریان قاعدگی شود و خطر سقط را به میزان قابل توجهی افزایش دهد.

 

 

 

بیشتر بخوانید :

مضرات خوردن نارنگی / چه کسانی نباید نارنگی بخورند؟

۰ ۰ آرا

رأی دهی به مقاله

برای امتیاز به این نوشته جدولیاب کلیک کنید!

[کل: ۱ میانگین: ۵]

اگر اطلاعات و یا تصاویری در این صفحه به اشتباه درج شده در قسمت دیدگاه (پایین صفحه) اعلام کنید تا اصلاح و یا حذف شود

....

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *